Maria Montessori
Jag utbildade mig till Montessorilärare på St Nicolas 1997. Sedan dess har jag arbetat på Montessoriförskolorna i Norrtäljes. Grinds Montessoriförskola , Grossgärdet- och på Amorinens Montessoriförskola. Jag har arbetat ett tag på ABC montessoriförskola i Täby kyrkby. En livserfarenhet där Montessoripedagogiken har hjälpt mig att utgå från barnets intresse och ödmjukt handleda barnet till kunskap.
Maria Montessoris filosofi är frihet under ansvar. Det betyder att låta barnens intresse vara vägen och vi pedagoger bör utveckla ett lyhört och ödmjukt förhållningsätt till barnen. Maria Montessori uttryckte det som att vi skullen tjäna barnen till att bygga upp sin självkänsla och sitt självförtroende. Hon ville att barnen skulle få tillgång till kunskap så hon utarbetade ett material som kunde stimulera barnens lärande. Maria såg att baren själva skulle få göra riktiga saker som sina föräldrar. Hon byggde upp en miljö som var anpassad för barnens bästa genom sina egna observationer. Maria Montessori såg att barnen älskade att arbeta med praktiska saker och även var intresserad av föremål, djur, väder, musik, teater, dans, flaggor, färger, räkna, bokstäver och dess former.
Maria Montessori ansåg också att barngruppen blir som en fin väv tillsamman, där gruppen skapar mönstret i väven med deras unika mönster. Montessorilärarens uppgift är att anpassa sig och vara lyhörd/söka efter barnets intressen och handleda dem till kunskap. Lärarens uppgift är att visa barnen i tex hur en aktivitet ska utföras eller hur en presentation i en samling kan på bästa sätt hjälpa barnet att vänta på sin tur, att hälsa på någon, visa tålamod, att lära sig artighetsövningar för att få in ett fint förhållningssätt till sina kamrater och i livet i stort.
Maria Montessori observerade också hur koncentrationen var en viktig del i hur deras kunskap till självdisciplin förverkligades på ett magiskt sätt. Hennes insikt var att när barnet kom ur sin koncentration ville barnet vara vänlig mot andra och byggde upp sig själv med att vilja disciplinera sig, av egen fri vilja. Barnet blev lugnare och njöt mer utav sin egen förmåga och på sätt bygger barnet upp sin fina karaktär både i grupp och till sig själv.
"Att väcka mitt intresse är som att tända en eld"
Maria Montessori
"Hjälp mig att göra det själv"
Maria Montessori
"Mänskliga lärare kan bara stödja det stora arbete som utförs, såsom tjänaren hjälper mästaren."
Maria Montessori
" Utvecklingen tar formen av en drivkraft mot en större självständighet. Det är som en pil som släpps från pilbågen , flyger rakt, snabbt och säkert"
Maria Montessori
"Att tjäna barnet är att tjäna livet"
Maria Montessori